Fredagsfrågan – Vilken kampsport leder till bäst självförsvar?

Fredagsfrågan är en återkommande företeelse som dyker upp just på fredagar, därav namnet. Alla läsare är välkomna att svara på frågeställningen i den aktuella frågan, eller ställa en ny fråga för kommande veckor. Än så länge är enda sättet att göra det genom kommentarsfältet.

Fredagsfrågan:
Vilken kampsport leder till bäst självförsvar?

Mitt svar är:
Ursprunget till den här frågan är att man ganska ofta kan se frågeställningen på olika kampsportsforum, framförallt för att de som inte har så mycket tid vill lära sig ”det bästa” självförsvaret på en kvart eller så och där de normala svaren är att man framhäver sin egen stil som så mycket bättre än de andras. På Kamsport.se:s forum blev det bästa svaret 3000 m hinder eller 400 m häck. Något som jag håller med om också. Har man inte tid att träna kamsport för självförsvar, vilket tar lång tid, så är löpning det bästa självförsvaret, oavsett förmåga att kunna löpa.

Som Daniel svarade på förra Fredagsfrågan – Varför tränar du kampsport? att träna kampsport leder till: ”mental utveckling, både i form av förmåga att fokusera, men även i form av stresstålighet, bättre hållning och självsäkerhet på stan och liknande.” Det är precis det en bra kampsport ska lära ut, bättre hållning och ökad självsäkerhet. Det leder till minskad risk att bli drabbad av olyckligheter ute på gatan, oavsett om du tränar ju-jutsu eller shorinjo kempo.

Läs mer om självförsvar på nya adressen: www.sjalvforsvar.info

Annonser

11 Responses to Fredagsfrågan – Vilken kampsport leder till bäst självförsvar?

 1. Anonymian skriver:

  Vilket sätt att träna, både fys. och mental-träning, kan funka för en tonåring tror du? Jag känner en ung kille som behöver både ock, gärna självförsvar.
  mvh

 2. Fredrik skriver:

  Jag tror att vilken kampsport som, där det finns ett uttalat självförsvarstänk passar för båda delarna, fys och mental träning, ex. Ju-jutsu.

 3. […] Som Fredrik skrev häromdagen så är det bästa att lära sig om man vill undvika att få stryk inte en kampsport, utan 400 meter häck. […]

 4. […] Fredagsfrågan – Vilken kampsport leder till bäst självförsvar? […]

 5. […] Försvara dig mot ett hundangrepp I inlägget Fem sätt att försvara sig mot ett hundangrepp beskrev jag några saker att tänka på om man skulle bli attackerad av en hund. Det blev också veckans näst mest lästa inlägg tillsammans med Fredagsfrågan – Vilken kampsport leder till bäst självförsvar? […]

 6. […] Fredagsfrågan – Vilken kampsport leder till bäst självförsvar? […]

 7. Arne Midtlund skriver:

  De fleste som trener kampsport og selvforsvar mener sikkert at hvilken kampform man trener ikke er så viktig. Det som virkelig teller er hva man er villig til å gjøre hvis man først havner i en situasjon der man må forsvare seg mot fysisk vold. Jeg tenker at scenariotrening kanskje er det mest effektive.

 8. Jag skriver:

  Ha ! Den var bra. Jag håller med till 100 % Det är fan inte lätt att springa ikapp Usain Bolt och ge han en propp. Fast han har nog tränat ganska mycket också ….

 9. Funderare skriver:

  Frågan om bästa självförsvar behöver börja med en tydligare fråga.

  Vem skall man försvara sig mot och varför?

  Det är stor skillnad att skydda sig mot en våldtäktsman vs. ett rånargäng om man gör ett dramatisk exempel.

  Det beror på vem man är och vad man gör som styr vilka hotbilder man har i det dagliga livet. Sedan kan man börja fundera på vad man behöver träna för att minimera risker runt det.

 10. Hi! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came to check it
  out. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will be tweeting this
  to my followers! Outstanding blog and brilliant style
  and design.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: